Over ons
Het ontstaan van GeoRockers
Als ontwerper en kunstenaar kijk ik altijd met een frisse blik naar hoe dingen anders kunnen. Ik hou van puzzelen met ideeën en zoek naar logische oplossingen vanuit onverwachte hoeken. GeoRockers is daar een goed voorbeeld van: het ontstond niet aan een bureau, maar gewoon thuis, spelend op de grond met mijn kinderen.
We hadden een kaart van Europa gekocht, die we op de vloer legden om samen te bekijken. Elk land had een eigen kleur. Op een speels moment zei ik: “Linkerhand op Frankrijk, rechtervoet op Zweden.” Dat ene zinnetje werd de basis van een spel dat topografie combineert met beweging, plezier en leren.
Al snel maakte ik een eigen versie, met een eenvoudig kleurenpalet, geïnspireerd op mijn favoriete jeugdboek De Kleine Atlas. Het werd een geliefd spel in huis. Jaren later, bij een verbouwing van een basisschool, liet ik het aan de schooldirecteur zien — die wilde er direct een paar inzetten voor topografielessen. Zo ontstond GeoRockers als leermiddel.
De eerste versies hadden houten draaischijven, maar al snel merkte ik dat kinderen dan soms niet wisten waar een land lag. Daarom ontwikkelde ik een digitale versie, die draait op een eenvoudige web-app — geen installatie nodig, gewoon op elk device met internet. De app toont opdrachten én helpt controleren of je op de juiste plek staat. Zo wordt leren ook meteen zelfcontrole en samenwerken.
GeoRockers is een eenvoudige aanvulling op het leerproces op álle basisscholen, omdat het helpt de 300 SLO-doelen (zoals CITO ze toetst) spelenderwijs te oefenen. Elk kind leert op een andere manier — visueel, lichamelijk, sociaal of juist auditief — en GeoRockers speelt daarop in. Door te bewegen, kijken, overleggen en doen, krijgt ieder kind de kans om topografie op zijn of haar eigen manier te leren. Leren wordt leuker, effectiever en blijft beter hangen.
Inmiddels zijn er naast de Europese versie ook kaarten van Nederland en de wereld. Wat ooit begon op een huiskamervloer is uitgegroeid tot een breed inzetbaar leermiddel dat door juffen, meesters én leerlingen wordt omarmd. En voor mij als ontwerper blijft het bijzonder om te zien hoe een spel, geboren uit nieuwsgierigheid, nu een plek heeft in zoveel klaslokalen als
Over BureauAat

Aad Kruiswijk

Willem van den Broek
BureauAat is een spatial design bureau, opgericht door Aad Kruiswijk (ontwerper) en Willem van den Broek (fixer). Aad is een Amsterdamse kunstenaar, ontwerper en uitvinder die werkt op het snijvlak van kunst, technologie en natuur. Zijn autonome werk verkent de menselijke vorm, evolutie en veranderende leefomgevingen. BureauAat ontwikkelt concepten en installaties die verbeelding, beweging en leren combineren — altijd in nauwe afstemming met de context waarin het werk landt. Het bureau staat voor technisch vakmanschap, ruimtelijk inzicht en conceptuele scherpte.