CITO300

GeoRockers gekoppeld aan het Nederlandse curriculum

Om te bepalen welke topografische namen de leerlingen precies moeten leren, heeft het Cito een lijst opgesteld met ongeveer 300 topografische namen. Deze lijst wordt gebruikt door alle educatieve uitgevers voor de methodes van topografie. Alle namen van Nederland en Europa zijn ook te vinden op de matten van GeoRockers, waardoor GeoRockers gebruikt kan worden als aanvulling op elke methode voor topografie in de klas. We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van de Wereld Kaart, zodat leerlingen met GeoRockers alle 300 toponiemen kunnen oefenen. Zie hier de verschillende spinners met alle 300 CITO namen!

De meeste methodes maken gebruik van de 'expanding horizon', zoals ook aanbevolen door SLO. Voor topografie in groep 1 en 2 beginnen de leerlingen met het opbouwen van een 'mental map' van hun buurt. In groep 3 en 4 breidt topografie in de klas uit naar de regio, met uitstapjes naar de kaarten van Nederland, Europa en de wereld via actualiteiten en vakanties. In groep 5 en 6 wordt aan het topografie-curriculum ook de 'mental map' van Nederland toegevoegd en in groep 7 en 8 leren de leerlingen de 'mental maps' van Europa en de wereld.

Groep 1 & 2
Mental map van de buurt
Groep 3 & 4
- Groep 1+2 - Mental map van eigen regio - Via actualiteit en vakantie uitstapjes naar de Nederlandse kaart, de Europese kaart en de Wereld kaart.
Groep 5 & 6
- Groep 3 & 4 - Mental map van Nederland
Groep 7 & 8
- Groep 5 & 6 - Mental map van Europa - Mental map van de Wereld

Meer lezen over het belang van topografie bij kinderen?